wandel-fiets route

gespot door route.nl

Fietsen cafe maneslust, Biej Mieke

fiets cafe

Aan de rand van het dorp Neer vind je Café Maneslust Biej Mieke. Het café heeft zowel aan de voorkant als aan de achterkant van het gebouw een terras waar je heerlijk kunt genieten van de zon. Een lekker drankje in de hand, een hapje eten op tafel en uitrusten maar. Dat klinkt fijn, toch? Maar ook binnen in het café is het goed toeven. Het café is uniek ingericht in Rock & Roll stijl. Dat thema wordt doorgetrokken in het café met bijvoorbeeld speciale avonden met rockmuziek en avonden waarop alleen maar Lp’s worden gedraaid. Je waant je even in een heel andere tijd als je binnenstapt bij Maneslust Biej Mieke. Verder kun je hier lekker lunchen, een kopje koffie drinken of van een van de vele speciaalbieren proeven die hier verkrijgbaar zijn. Een fijn plekje voor een pauze als je de omgeving van Neer aan het verkennen bent op de fiets of op de wandelschoenen.

Klik hier voor meer info

Wandelen door historisch Neer

wandel routeVanuit het dorpje Neer wandel je binnen een mum van tijd naar de oevers van de Maas. Onderweg heb je een prachtig uitzicht over het water en het dorpje Beesel dat aan de overkant van de Maas ligt. Door dit mooie beekdalenlandschap kun je heerlijk wandelen in alle rust.

Schutterijen bij de stadspoort
Deze route neemt je grotendeels mee door Neer. Dit dorpje lag vroeger ingeklemd tussen hoogveen, moerassen en de Maas. In de Middeleeuwen had het dorp een omwalling met poorten, een Vrijthof en een Gasthuis, voorzieningen die je normaal gesproken alleen in een stad vond. De poorten werden verdedigd door schutterijen. Sommige schutterijen bestaan zelfs nu nog, een typisch Limburgs stukje historie. Je wandelt ook net langs Hanssum. Het Maasfront Hanssum vormt de verbindingsschakel tussen Beesel aan de andere kant van de Maas en het beekdalenlandschap aan de kant van de Maas waar je wandelt. Even verderop wandel je een stukje mee met de loop van de Maas.

Café Maneslust Biej Mieke
Het start- en eindpunt van de route ligt bij Café Maneslust Biej Mieke. Dit is de ideale plek om neer te strijken op het terras en te genieten van een kopje koffie of een lunch. Wil je de omgeving graag verder verkennen op de fiets? Probeer dan eens route 179619.

De Friedessemolen
Aan de rand van Neer vind je de Friedessemolen aan de Neerbeek. Deze molen wordt nog steeds gebruikt om graan te malen. Wil je wel eens zien hoe graan wordt gemalen tussen maalstenen, aangedreven door waterkracht? Neem dan eens een kijkje bij de molen op zondagmiddag tussen mei en oktober. Hoe oud de molen precies is, is onbekend, maar er wordt al geschreven over de molen in een document uit 1343.

 

Klik hier voor de route

Wandelen door Neer en omgeving — Nieuwe route —

Neer ligt aan de Limburgse Maas. Trek je wandelschoenen aan en ontdek de charme van dit dorpje. Ook kom je door Nunhem, Buggenum en de uiterwaarden langs de Maas.

Neerbeek
De route start bij Café Manuslust Biej Mieke. Pak eerst een terrasje, voordat je het buitengebied in wandelt. Bij knooppunt 11 kom je langs een kapelletje uit 1711. Verderop steek je de Neerbeek over. Een prachtig plekje, niet voor niets stond hier vlakbij ooit het jachtslot Nienghoor. De monumentale bijgebouwen zijn er nog wel. Langs de Haelensche Beek loop je naar het dorpje Nunhem.

Bloemrijke uiterwaarden
Door de akkers en velden loop je langs Buggenum. Vanaf het voetpad tussen de weilanden zie je duidelijk de Sint-Aldegundiskerk dichterbij komen. Verderop in de Dorpsstraat zie je nog enkele achttiende-eeuwse huizen. Door de bloemrijke uiterwaarden langs de Maas is het heerlijk wandelen. Wat is het hier heerlijk rustig! Terug in Neer passeer je nog de Friedesse Molen, een watermolen die in 1717 gebouwd is voor het malen van koren. Wat een plaatje!

Fietsen door de bossen langs de Maas

fiets routeIn de omgeving van Roermond vind je een zee van groen, stuifduinen, romantische vennen, uitgestrekte heidevelden, bossen en kleinschalige akkers. Verken deze gevarieerde omgeving op de fiets en laat je verrassen door de rust die hier heerst.

Beekdalen en bossen
Het startpunt van deze route ligt in Neer. Vanuit hier fiets je langs de Maas in de richting van Horn. Vervolgens fiets je door het Leudal, een natuurgebied van zo’n 900 hectare. Vooral de groene beekdalen hier zijn prachtig om te zien. De beken stromen hier snel door de hoogteverschillen in het landschap en de beekdalen zijn diep uitgesneden. Een stukje verder op de route fiets je door de Heldense bossen. De grove dennen uit deze bossen werden vroeger gebruikt voor de mijnbouw. Speciaal daarvoor werden de dennen aangeplant op de stuifduinen die hier te vinden zijn. Her en der zie je nestkasten hangen voor uilen, maar er leven ook heel veel andere dieren in deze bossen.

Café Maneslust Biej Mieke
Langs de loop van de Maas keer je weer terug naar Café Maneslust Biej Mieke in Neer. Ben je wel toe aan een kopje koffie of een lekkere lunch? Dan ben je in dit café in Rock & Roll stijl aan het goede adres. Vanuit dit café kun je ook route 401889 fietsen.

Een landweer tegen rovers
Ten noordwesten van Neer ligt een loofbosje met een klein deel van de landweer Houtgraven uit de Late Middeleeuwen. Dit is een opgeworpen aarden wal die werd beplant met doornstruiken om het roversbendes moeilijker te maken om door het gebied te trekken. De landweer Houtgraven bestaat uit een dubbele wal met aan weerszijden een greppel. Vroeger was Houtgraven goed zichtbaar in het landschap en daarom was het nodig om het te beschermen.

Klik hier voor de fiets route

Fiets – wandel knooppunt – 77/78 Cafe maneslust biej Mieke

anwb-fiets-routes

Klik op  ANWB Fietsroutes voor de routes