Belgische Speciaalbieren

Geïnspireerd door de Flower Power-beweging einde jaren zestig worden de Belgische speciaalbieren herontdekt. Uiteindelijk is het wachten tot de Britse biergoeroe Michael Jackson (1942-2007) de Belgische bieren in 1977 op de wereldkaart zet. Dit leidt in de daaropvolgende decennia voor een mondiale erkenning van de Belgische biercultuur.
Tussen 1985 en 2000 voltrekt zich een concentratiebeweging onder de grote en middelgrote brouwerijen. Gelijktijdig duiken er overal kleine, lokale brouwerijtjes op, die grotendeels exportgericht brouwen en dat al dan niet op vraag van buitenlandse invoerders die op zoek zijn naar unieke Belgische speciaalbieren.

Sinds de eeuwwisseling groeit de belangstelling voor authentieke speciaalbieren. Tegenover de meest bekende en populaire biermerken, die intensief worden ondersteund door marketing en publiciteit, staan trappistenbieren – die van langsom meer exclusief worden door de gehanteerde productiebeperking – en karaktervolle speciaalbieren van lokale en familiale brouwerijen. De trend werd voor het eerst waargenomen bij de lambiekbieren, maar zet zich door bij de Vlaamse roodbruine bieren, de bruine bieren en de sterk blonde, goed gehopte bieren.

De laatste jaren komen er steeds meer hobbybrouwers naar buiten met hun bieren. Op kleine schaal worden die rechtstreeks of in een lokale horeca-zaak verkocht.

Bron: visitflanders.com

duvel belgisch speciaal biertjeDuvel

Duvel is een natuurlijk bier met een subtiele bitterheid, een verfijnd aroma en een uitgesproken hopkarakter. Het aparte brouwproces, dat zo’n 90 dagen duurt, garandeert een pure stijl, een delicate pareling en een aangename alcoholzoete smaak.

Gerst is het belangrijkste ingrediënt van Duvel. Gemoute gerst  wordt tot kiemen gebracht en zetmeel breekt af tot suikers. Deze suikermassa heet wort. In een volgende stap wordt de wort gekookt. Het bier krijgt zijn typische bitterheid door de toevoeging van verschillende aromatische hopsoorten uit Slovenië en Tsjechië. Nadien zorgt een centrifuge ervoor dat alle hopresten verdwijnen.

Duvel gist voor een eerste keer in kuipen, bij 20 tot 26°C. De brouwer gebruikt hiervoor zijn eigen kweekcultuur. De oorspronkelijke giststam is afkomstig uit een lokale brouwerij in Schotland, die Victor Moortgat in de jaren 1920 zelf selecteerde. Na de rijping in de lagertanks, waar het bier wordt afgekoeld tot -2°C, is de drank klaar om te bottelen. Door de toevoeging van extra suikers en gist hergist het bier opnieuw in de fles. Dat gebeurt in de warme kelders (24°C) en duurt twee weken. Nadien komt het bier terecht in koude kelders, waar het zes weken rijpt.

Een team van bierspecialisten controleert dagelijks het proces door middel van smaakanalyses. Pas wanneer Duvel n

hoegaarden wit, Belgisch speciaal bierHOEGAARDEN WIT

500 jaar monnikenwerk. Letterlijk. Met een aroma van appelsienschil, koriander en kruiden die ze vroeger helemaal uit het zonnige Curaçao lieten komen. Over zon gesproken: schenk hem uit en ‘t is precies alsof de zon in je glas is gevallen: lichtgeel en natuurlijk troebel. En de zachte schuimkraag, die ligt er als een wolkje bovenop. Zachte smaak, licht en matig zoet en zuur, en met die subtiel gekruide citrussmaak, en… ach, proef ‘m gewoon in plaats van dat hier allemaal te lezen.

Bron: hoegaarden.com

Kriek Max, Belgisch speciaal bierKriek Max

Zich baserend op de voortdurende vraag van de consument naar een kriek met nog meer smaak bracht brouwerij Bockor in 2002 deze kriek op de markt teneinde een nieuwe impuls te geven aan het kriekbiersegment.

De positionering van de Kriek Max is verschillend van de traditionele Kriek Jacobins in de zin dat voor de Kriek Max een lichter alcoholvolume van 3.5% wordt aangehouden. Bovendien bevat de Kriek Max maar eventjes 25% krieken en wordt er zodoende meer aandacht besteed aan een fruitigere en nog vollere smaak.

De Kriek Max wordt gebrouwen op basis van spontane gisting (ook wel foederbier genaamd). De perfecte combinatie van krieken en natuurlijke sappen en aroma’s, samen met het basisbier bezorgen deze kriek niet enkel zijn uitstekende smaak maar ook zijn aangename geur. De baseline “max” suggereert een maximale smaak en wordt zodoende een duidelijk productimago. Zijn heldere, donkerrode kleur en zijn zeer fruitig karakter zullen menig consument bekoren.

Geserveerd in zijn specifiek kelkvormig glas op een elegante voet is de Kriek Max de max voor de echte kriekbierliefhebber!

World’s Best Kriek

In 2011 wordt op de WBA (World Beer Awards) Kriek Max verkozen tot World’s Best Kriek. Dit is nog maar eens het teken dat Kriek Max enorm in de smaak valt bij zowel jong als oud.

Bron: kriekmax.be

palm speciaal bier belgenPALM

De bierstijl ‘Spéciale Belge Ale’ is het betere Belgische bier van het begin van de 20e eeuw. Dit vlotdrinkend amberkleurig bier van hoge gisting heeft een verstandig alcoholgehalte.
De speciale PALM-mouten bepalen haar honingachtige malsheid en de eigen geselecteerde PALM-gist haar fruitige gistingsaroma. Fijne aromahoppen uit Kent zorgen voor een subtiele harmonie.

Kenmerken

Hoge gisting – Amberkleurig – Spéciale Belge – Ale Erkend streekproduct – 5,2 Vol. % Alc.

De ambermouten van PALM

De unieke ambermouten bepalen de basissmaak van PALM: lichte karamelsmaken met een honingachtige malsheid. Het moutproces gebeurt volgens de specifiëke voorschriften van PALM en is gericht op een natuurlijke karamelisatie die de specifiëke smaak aan het bier geeft.

De PALM-gist

Gist bepaalt in belangrijke mate het aroma van het bier. Door intensieve selectie heeft de familie Van Roy een rijke collectie aangelegd van verschillende giststammen die elk een eigen, fruitig karakter aan het bier geven. PALM wordt gegist met een specifieke giststam die een nadrukkelijke banaanfruitigheid geeft.

Het PALM-retroglas

In 2012 deed het geribde retroglas zijn intrede. Dit glas is geïnspireerd op het PALM-glas uit de jaren 60: een glas voor een echte dorstlesser.

Merkidentiteit

Merkwaarden:

chtheid – Authenticiteit – Amber – Oprechtheid – Gemoedelijkheid

Moment:

Toegankelijk speciaalbier – Gericht op gezellig samenzijn – Te drinken met dierbaren en vrienden

Bron: palm.be

Naam (required)

E-mail (required)

Onderwerp (required)

Bericht